Tak samo, jak w przypadku ludzi – badanie moczu to jedno z podstawowych badań diagnostycznych w przypadku zwierząt. Dzięki tej analizie można szybko sprawdzić, czy nasz pupil nie choruje na choroby nerek, ropomacicze, cukrzycę, czy nie jest odwodniony. Mocz pozwala określić także takie choroby jak babeszjozę, nowotwory układu moczowego, infekcje pasożytnicze, żółtaczkę, a nawet stany zapalne mózgu.

Badanie to warto wykonywać nie tylko, w przypadku podejrzenia jakiegoś schorzenia, ale profilaktycznie, dwa razy do roku, by móc działać, gdy badane parametry są powyżej lub poniżej normy, jeszcze bez silnych symptomów chorobowych.

Sposoby pozyskiwania moczu od zwierzęcia są dwa: pierwszy, gdy osobiście podkładamy sterylny kubek podczas załatwiania się lub też w lecznicy zwierząt poprzez zacewnikowanie pupila. Nie trzeba dodawać, że ten drugi sposób jest dużo bardziej utrudniony.

W przypadku samodzielnego pobrania moczu, problemem może być fakt, że zwierzę, widząc właściciela, w dodatku z jakimś przedmiotem, może przerwać oddawanie moczu, więc warto przygotować konstrukcję, przedłużającą nasze ramię. Może zabrzmi to zabawnie, ale często do poboru używa się wyparzonej chochli. Warto spróbować!

W przypadku kotów sprawa jest ciut prostsza. Na rynku dostępny jest specjalistyczny żwirek, który w żaden sposób nie wpływa na mocz, nie wchłania go, ani nie zanieczyszcza. Jeśli nie mamy dostępu do tego typu żwirku lub – co też się zdarza – kot odmawia załatwienia się w kuwecie ze żwirkiem, do którego nie jest przyzwyczajony, można spróbować pobrać mocz jak w przypadku psa.

Pobrany mocz najlepiej od razu dostarczyć do analizy. W naszej przychodni badanie wykonujemy na miejscu i po 10 minutach otrzymujemy wynik. Jeśli to niemożliwe, mocz w sterylnym opakowaniu można przechowywać w lodówce, ale maksymalnie przez kilka godzin. Zbyt długie przechowywanie lub przechowywanie w nieodpowiednich warunkach może zmienić właściwości moczu, co spowoduje mylne postawienie diagnozy.

Mocz bada się pod kątem barwy, przejrzystości, ciężaru właściwego, odczynu pH, obecności białka, glukozy, związków ketonowych, barwników i aktywnego osadu.